perjantai 17. marraskuuta 2017

Kirjonta

Syksyn ensimmäisenä aiheena oli kirjonta. Tehtävänä oli suunnitella ja valmistaa kuntonakuvioitu sisustus- tai käyttöesine, jonka teemana olisi Minun Suomeni. Kirjontatekniikan ja materiaalit sai valita vapaasti.
Innoituksena oli uudenlaiset kirjontamateriaalit, joihin tutustuttiin kesätehtävässä.

Tässä omia ensimmäisiä ideoita kirjontamateriaaleista:
- raastinrauta
- vanha sahanterä johon poraamalla reijät kirjontaa varten
- vanhaa lautaa johon poralla reikiä
- metallilankaa
- muovipinnoitettua ohutta sähkölankaa

Ja ensimmäisiä ideoita kirjonnan sisällöstä:
- kirjoitusta ristipistoilla tai suorilla pistoilla
- tallin nimi ristipistoilla vanhaan sahanterään
- sydän
- Suomen lippu
- sulan muotoiset pistot

Suunnitelmat vanhasta sahanterästä jäivät siihen kun epäilin että reikien poraaminen siihen olisi liian työlästä. Katselin ympärilleni ja aloin näkemään joka paikassa reijitettyjä pintoja; ilmastointiaukoissa, aidoissa, auton kaiuttimenritilöissä.
Aloin työstää mielessäni sitten kahta erilaista projektia, toista johon käyttäisin valmista reijitettyä pintaa eli kaiuttimen ritilää ja toista jossa poraisin reijät itse metalliin. Kaiuttimen ritilää ei sitten ihan niin helposti löytynytkään, eikä oikein muutakaan pintaa jossa reijät eivät olisi suorassa rivissä vaan pyöreät reijät samoin kuin hunajakennokuviossa olisi. Olisin halunnut noin 0,5 cm reijityksellä olevan ritilän. Vanhassa autossa oli todella pienireikäinen ritilä ja siihen harjoittelin pistoja. Tarkoituksena oli tehdä kukkaa joka kuvastaisi luontoa ja materiaalina pellavalanka. Tämä ritilä osoittautui kuitenkin liian pienireikäiseksi eikä suunnitelma oikein toiminut.
Tilasin sitten jostain nettikaupasta suuremman ritilän, mutta se olikin sitten jo liian suuri. Kokeilin siihen materiaaliksi paksumpaa narua ja kukkakuviota, mutta ei vaan toiminut. Kokeilin myös harmaata matonkudetta kukkakuvioksi, mutta ei toiminut sekään. Lopulta aloin miettiä millaisia pistoja voisi tehdä vaan täysin pohjan ehdoilla ja niin päädyin pitkiin pistoihin joista muodostui kuusia ja siten pysyttiin alkuperäisessä luonto-teemassa.







Toinen suunnittelemani työ oli alusta lähtien se tärkeämpi ja henkilökohtaisempi, mutta koska siihen tulisi hyvin vähän varsinaisia kirjontapistoja, tein tuon ensimmäisenkin työn.
Halusin siis toteuttaa jotenkin sitä alkuperäistä ideaani metallille poraamisesta ja vanhan materiaalin uudelleenkäytöstä. Minun Suomeni -teemasta ensimmäisinä listallani olivat vapaus ja naisten oikeudet ja mielestäni hevosenkenkä kuvastaa niitä molempia. Vapaus sinänsä yhdistetään usein hevoseen, mutta katson hevosenkengän kuvastavan Suomessa myös naisten oikeuksia. Suomessa valtaosa ratsuista ja poneista on naisten omistuksessa, toisin kuin monissa muissa maissa. Suomessa naisen on mahdollista valita elämänsä sisällöksi hevoset esim. äitiyden sijasta, sellaista vapautta ei ole edes kaikkialla länsimaissa.

Valitsin ensiksi käytetyistä hevosenkengistä sopivan kokoisen ja muotoisen, käsittelin siitä pois ruosteet sitruunahapossa liottamalla. Mieheni auttoi ja leikkasi kengästä pois varvaskäänteen, niin että kengän takapuolesta tuli tasainen.
Suunnittelin työtä paperille piirtäen ja tein siitä harjoituskappaleen paksulle pahville. Halusin käyttää metallilankaa ja sen käyttäytyminen oli hiukan arvoitus. Mietin että tuleeko tuohon keskikohtaan liian paksusti lankoja päällekkäin ja siksi tämä harjoituskappaleen tekeminen oli hyödyllistä.


Totesin suunnitelmani toimivaksi ja niin merkkasin reikien paikat tussilla hevosenkenkään ja iskin niihin vielä vasaralla ja teräväpäisellä metallipuikolla pienet kolot. Käytin 3 mm poranterää ja se ei meinannut pysyä paikallaan pylväsporakoneen istukassa. Muutenkin poraaminen oli aika tuskaista, poranterä jumitti usein vaikka laitoin siihen vähän väliä öljyä. Hevosenkenkä oli yllättävän paksu ja kova materiaali porattavaksi.
Reikiä tuli 26 kpl ja ne ovat noin sentin päässä toisistaan. Alla olevan kuvan ottamisen jälkeen porasin vielä isommalla poranterällä ja akkuporakoneella reikiä hiukan, niin että sain niiden reunoista kauniimman näköiset.
Metallilangaksi halusin Suomi-teemaan liittyen valita siniseksi pinnoitetun alumiinilangan. Löysin sitä jostain nettikaupasta googlettamalla eikä se ollut kallistakaan. Alumiinilanka oli kevyttä ja taipuisaa, mutta sen pujottelussa metallin läpi piti olla varovainen kun sininen pinnoita tahtoi kulua pois.
Mietin myös jonkin valkoisen yksityiskohdan lisäämistä työhön. Harkinnassa oli puu- tai lasihelmien lisääminen joko ihan tuohon metallilankaan tai erikseen kengässä oleviin uriin. Päädyin kuitenkin jättämään ne pois.
Tässä valmis työ, olen siihen oikein tyytyväinen. Erityisesti tykkään tuon keskelle muodostuneen ristikon kauneudesta.
 Ja tässä työ taustapuolelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti